donderdag 18 april 2013

Er zijn kittens van Tess

Gisterochtend begon de bevalling van Tess. Ik zou de dierenarts bellen op het telefonisch spreekuur - om te overleggen wat te doen met Tess- toen ik dacht een wee te zien. Natuurlijk kon ik dat bijna niet geloven, dus ik heb nog even afgewacht,maar het was echt...de bevalling van Tess was begonnen.
Na een paar uren van weeën zien kreeg ik het gevoel dat het niet goed ging, wel weeen maar verder geen activiteit. Tussen de middag heb ik de dierenarts alsnog gebeld omdat ik het niet vertrouwde. Ik mocht gelijk komen en dat was fijn. Tess al schreeuwend in een reismandje en op naar de praktijk.
Daphne heeft gekeken of ze al ontsluiting had, maar die was nog niet volledig. we zouden nog even kunnen afwachten, maar een echo was de volgende stap om zeker te weten of er nog gewacht kon worden. Daphne wilde zien of de hartjes van de kittens nog krachtig genoeg klopten.
Tess moest op haar rug liggen, haar buik werd geschoren en de echo werd gemaakt. Gelukkig zagen we een paar hartjes goed kloppen,maar....helemaal voorin- voor het geboortekanaal- zag Daphne wel een kitten liggen, ze zag zelfs het hartje, maar geen hartslag. Dit kitten blokkeerde dus de uitgang, was niet ingedaald en daarom kwam de bevalling niet op gang. Geen ander keus dan een keizersnede dus.
Ik mocht daar wel bij blijven maar met mijn angst voor bloed én het feit dat het om mijn geliefde Tess ging maakte dat ik dat niet wilde. ik was vast onder de tafel geëindigd ha ha

Na twee uur werd ik gebeld dat de operatie was gelukt en dat Tess alweer aan het bijkomen was en dat er twee levende kittens uit waren gekomen. Dat was het goede nieuws, maar er was ook slecht nieuws; Tess was drachtig van 7 kittens waarvan 5 kittens het niet hebben overleefd. Zij ware dood gegaan in haar buik omdat de dracht te lang heeft geduurd.

Ik ben samen met Jacqueline naar de praktijk gegaan om Tess en de twee kittens op te halen en daar hebben we ook nog de dode kittens gezien. Zo verdrietig om 5 volgroeide en gezonde kittens te zien die zijn dood gegaan kort voor de keizersnede.



Nog wat instructie mee en medicijnen voor Tess en toen met een doosje met kruiken en twee kittens en met Tess naar huis. Daar hebben we het drietal bij Flo in de doos gelegd zodat de hele familie bij elkaar kan zijn en de moeders samen voor het kleine spul kunnen zorgen.

Het probleem na en keizersnede kan zijn dat de moeder geen melk geeft omdat ze de geboorte niet heeft mee gemaakt, ineens heeft ze een paar baby`s. Gelukkig moedert Tess heel graag- tenslotte deed ze dat ook al met de kittens van Suus en met die van Flo- dus daar maakte ik me niet zo druk over. Alleen moeten de kittens de tepels kunnen vinden en gemotiveerd zijn om te gaan zuigen zodat de melkgift op gang komt.
Dat koste best even wat moeite maar uiteindelijk werd het rustig in de doos en vanmorgen zag ik duidelijk dat er ook bij Tess wordt gedronken.

Waarom Jacqueline hier gistermiddag was- dat heeft te maken met het kleine kattenvolkje- zal ik in mijn volgende blog vertellen.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten