dinsdag 5 oktober 2021

Zorgelijke tijd

In de afgelopen maanden is er veel gebeurt......nog nooit zo'n triest jaar meegemaakt, op dierengebied, als in 2021.


Het drama met de kittens van Bibi heb ik uitgebreid beschreven. Gelukkig zijn Miyak en Camaro het fantastisch blijven doen. Het zijn stoere kerels geworden die morgen gaan verhuizen naar Berlijn. Wat een geweldig idee dat de broers bij elkaar blijven na alles wat ze hebben meegemaakt. 

Na het drama met haar kittens was het nl nog niet afgelopen met Bibi. Toen de broers 12 weken waren heb ik ze apart gezet van Bibi want Bibi werd ontzettend mager. Mijn idee was dat ze de mannen nog veel te veel liet drinken, maar dat was het niet alleen..... Bibi was samen met haar zoons ook geënt en dat was misschien het laatste zetje om echt ziek te worden; Bibi kreeg longontsteking. Natuurlijk ben ik met haar naar de dierenarts gegaan toen ik merkte dat ze ziek was. Ze kreeg vocht en een antibiotica kuur en ik dacht dat dat haar er wel weer bovenop zou helpen......maar totaal onverwacht was Bibi de volgende ochtend ingeslapen. Wim ging bij haar kijken en zag dat ze `s nachts was overleden. 

Ik heb nog niet vaak meegemaakt dat een dier hier thuis is overleden.Meestal laat ik een dier inslapen bij de dierenarts als ik zie dat het niet meer kan en dan laat ik het daarna cremeren. Nu hebben we Bibi in de tuin begraven. Dat verdiende deze prachtige, ontzettend lieve- en geweldige -moeder- poes. Wat een verdriet, zo onverwacht voor ons, zo jong ook nog :-(

Twee maanden nadat Bibi haar nest kreeg heeft Pebbles een nest gekregen. Ook een groot nest; 5 kittens dit keer. De bevalling is vlot gegaan en Pebbles moet even haar rol als moeder vinden maar dan gaat het ook gelijk weer fantastisch. Helaas gaat er op de tweede dag een kitten dood. Dat houd ik altijd in mijn achterhoofd; kittens zijn de eerste week zo kwetsbaar dus ik weet uit ervaring dat dit vaker gebeurt. 

Maar dan lijkt het na een dag of 5 minder te gaan met de kittens. Ik zit er steeds met mijn neus bovenop om ze in de gaten te houden en ik denk dat ik een zelfde soort dingen te zien als bij het nest van Bibi.  Op donderdag zie ik dat één katertje hard achteruit gaat en ik denk dat ik hem moet laten gaan. Ik verwacht niet dat hij de vrijdag zal halen en zal overlijden in de nacht. Maar nee hoor; vrijdag ochtend leeft hij nog al zien we wel dat Pebbles hem apart laat liggen. Dan vind ik dat ik hem een kans moet geven en rijd ik met het hele nest én Bibi naar de dierenarts in Ede omdat ik het niet vertrouw. Ik verwacht nog steeds dat hij zal overlijden maar het ventje vecht door en bij de dierenarts krijgt hij vocht en hij, Bibi en de kittens krijgen antibiotica( dit vooral ook door de ervaringen met het nest van Bibi). Het kleine ventje blijkt een vechter te zijn want hij laat zich er niet onder krijgen en slurpt dapper zijn spuitjes melk leeg. We voeden hem dag en nacht om de paar uur en hij groeit ietsjes. Wel ligt hij steeds op zijn zij en Pebbles moet nog steeds niets van hem hebben. Voor het likken van zijn buikje( en het wegwerken van zijn ontlasting) hebben we Jente ingeschakeld en het is ontroerend om te zien hoe zo'n grote honden tong zo'n klein buikje likt en hem de zorg geeft die hij nodig heeft. We hebben de kleine Jaspis genoemd want dit nest is het edelstenen nest en Jaspis staat voor doorzettingsvermogen. Helaas gaat Jaspis na een dag of 6 flessen toch achteruit en hij overlijdt..... Dit doet pijn...na een week intensief zorgen voor zo'n ventje verliezen we hem alsnog. Jaspis heeft een plekje gekregen in onze rozentuin waar Bibi nu ook ligt.


Ik realiseer me dat de revaringen met het nest van Bibi me enorm hebben beinvloed met dit nest van Pebbles. Normaal zou ik een kitten laten gaan als ik zie dat het slecht gaat én dat de moeder het king links laat liggen. Zo'n moeder weet zo goed wat er aan de hand is. Ik vertrouw normaal op haar oordeel en dat zal ook zijn waarom Jaspis alsnog is overleden; er was iets niet goed met hem en Pebbles wist dat al!

Ondertussen zijn de 3 overgebleven kittens alweer 10 weken en het gaat fantastisch met ze. Het is één katertje- Topaas- en 2 poesjes- Amber en Jade. Topaas blijft hier als nieuwe generatie dekkater en beide poesjes gaan wonen bij hun naamgenoot; Amber gaat naar Guernsey waar haar opa Arun woont bij Charlotte AMBER in haar huisje wat Pebbles heet... Jade gaat wonen bij een Chineese die in Zuid-Holland woont en JADE heet......Toeval bestaat niet!

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten